Наш приоритет је и брига за повратнике
06/05/2017
Шта ће бити са 40 милијарди евра имовине Срба у Хрватској
30/09/2017

Брига о младима: Млади морају да имају свој пут

Тренутно у Србији 220.000 људи млађих од 30 година нема запослење, а они нису само без посла, већ су и без могућности да се осамостале и планирају живот. У њима су снага, идеје и потенцијал. Већина студената и средњошколаца волонтерски би учествовала у свим пројектима јер тако стичу прву праксу и укључују се у друштвене токове.

ЗАЈЕДНИЦА СРБА ХРВАТСКЕ И БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ СЕ ЗАЛАЖЕ ДА СЕ МЛАДИМА ДА ИСТОРИЈСКА ШАНСА

Да млади остану и буду машина развоја и напредка, а не мигранти и јефтина радна снага у другим земљама.

Остајте овдје!.. Сунце туђег неба
Неће вас гријат ко што ово грије;
Грки су тамо залогаји хљеба
Гдје свога нема и гдје брата није. (А.Шантић)

На чему треба да се заснива стратегија бриге о младима?

На обезбеђивању елементарних услова за живот сваког младог човека и стварању једнаких шанси да свако од њих развија свој таленат и гради сопствени успех. То подразумева квалитетно образовање, бесплатне кампове, посете биоскопима, позориштима и спортским дешавањима. Спортске хале у свакој општини, терени у сваком насељу, теретане у парковима. И што је најважније, омогућити спортске тренинге без наплате чланарине. Омладина мора да постане део стратегије сваког ресора у будућим владама.

На који начин се млади могу укључити у процес доношења политичких одлука?

Треба схватити да млади нису само будућност, већ су садашњост, као и да нису проблем државе, већ највећи потенцијал. Треба их укључити у процесе одређивања приоритета и прављења планова у општинама, у израду критеријума за обезбеђивање транспарентне расподеле буџетских средстава. Институционално, оснивањем савета за младе у свакој општини.

Да ли је могуће земљу излечити од запошљавања преко везе?

Критеријуми треба да постану знање и резултат уместо неких других вредности. Од председника општина или градоначелника познатији и успешнији морају постати научници, спортисти, уметници, привредници…